• Martine Ruiter - Dry Needling

Dry needling

Dry needling is een effectieve en efficiënte behandelmethode om pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren te behandelen. Het geeft snel een blijvende spierontspanning, pijnverminderingen en een verbeterde mobiliteit. Een triggerpoint (ook wel spierknoop genoemd) is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn vaak ook pijn op andere plaatsen van het lichaam kan veroorzaken (uitstralende pijn). Ook maakt een triggerpoint de spier stijf en zwakker. Deze punten kunnen ontstaan door lang in dezelfde houding zitten of staan, overbelasting of (chronische) stress.

Dry Needling kan zinvol zijn bij:

  • stijve spieren of gewrichten
  • hoofdpijnklachten
  • klachten in de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm
  • klachten in de (lage) rug, heup, bil en bovenbeen.

Wat is Dry Needling?

Met behulp van een speciale techniek breng ik naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Ik spuit dus geen vloeistof in de spier.

Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’-behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn veroorzaakt.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. De dag van de behandeling mag je rustig wat bewegen, intensief sporten wordt afgeraden.

Dry needling is vaak van grote toegevoegde waarde, maar wordt ingezet als onderdeel van het totale behandelplan. Het losmaken van triggerpoints is één ding, maar het gaat om het loshóuden! Dus samen kijken we naar alle facetten die de klachten mogelijk in stand kunnen houden.

afspraak maken

Je kunt zelf direct een afspraak inplannen in de online agenda.

Plan een afspraak

Wil je meer informatie?

Laat dan je gegevens achter in dit formulier of stuur een e-mail aan info@martineruiter.nl

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.
"Snel resultaat en de behandeling met de naaldjes viel me ontzettend mee!"

Monique