Kaakfysiotherapie, Orofaciale fysiotherapie, Craniofaciale Therapie (CRAFTA).

Heb je last van pijn in je kaak of gezicht? Of heb je hoofdpijn of nekpijn? Kaakklachten kunnen enorm vervelend zijn en soms onbewust veel andere klachten veroorzaken of in stand houden. Soms heeft vooral je partner er last van, omdat je in je slaap aan het tandenknarsen bent. Via deze gespecialiseerde therapie kunnen veel klachten goed behandeld worden.

  • kaakfysiotherapie

Een combinatie van behandeltechnieken

Tijdens de intake en het onderzoek kijk ik uitgebreid wat de klachten zijn, welke factoren de klacht in stand kunnen houden, en of er bewegingsbeperkingen zitten in het hoge nek-, hoofd-, kaak- en gezichtsgebied. Samen stellen we een behandelplan op voor het verminderen van de pijn en eventuele beperkingen.

Afhankelijk van de diagnose tijdens de intake bekijk ik welke behandeltechniek het meest effectief is voor je specifieke klachten en pijn. Belangrijke vaste onderdelen van het behandelplan zijn onder andere:

Ik leg zo goed mogelijk uit waar de klachten mogelijk vandaan komen, maar vooral ook wat je zelf kan doen om deze te verminderen en te voorkomen. Je krijgt daartoe inzicht in de beïnvloedende oorzaken, levensstijl, eetpatronen en gewoontes die een slecht invloed hebben op de kaakgewrichten. Maar ook de invloed van spanning en stress wordt besproken. Op deze manier kan je zelf zoveel mogelijk invloed uitoefenen op je klachten.

Manuele therapie en Craniofaciale therapie (kaakfysiotherapie) is een perfecte combinatie! Als manueel therapeut ben ik gespecialiseerd in de wervelkolom, daarmee ook de hoogste drie nekwervels. Deze werken direct samen met het kaakgewricht. Craniofaciale therapie biedt meerwaarde in de aangezichtsklachten waaronder de kaak ook valt. Het beste van twee specialisaties wordt zo ingezet!

Naast het manueel behandelen van kaak, is Dry Needling ook een methode die ik regelmatig en met succes toepas. De spanning in de kaakspieren komt ergens vandaan. Mentale of emotionele spanning speelt vaak een grote rol en levert triggerpoints (spierknopen) op. Bij triggerpoints in een van de kauwspieren, zorgt dry needling vaak voor een bewezen en snelle pijndemping en een betere functie van de onderkaak. Bron *

Voor het verminderen van je klachten is het belangrijk dat je je kaakgewrichten en -spieren zoveel mogelijk rust geeft. Belast ze daarom niet te zwaar, maar blijf wel bewegen. Ook krijg je oefeningen voor de kaak en een persoonlijk advies voor je klachten. De oefeningen kunt u thuis doen. Je eigen inzet hierin is van groot belang voor het onderhouden of verder vergroten van de ontstane verbeteringen.

Bekijk de volgende video voor meer uitleg van Crafta fysiotherapie (Cranio-Faciale Therapie/kaak fysiotherapie).

Bij welke klachten is kaak fysiotherapie zinvol?

  • Pijn of spanning in en rond je kaak

  • Klemmen of knarsen

  • Hoofdpijn
  • Nek of schouderklachten, evt met uitstraling naar de arm
  • Oorsuizen (tinnitus)
  • Onverklaarbare oorpijn
  • Onverklaarbare tandpijn
  • Duizeligheid
  • Pijn in het gezicht
  • Whiplash klachten