Blog

Het einde van het jaar is in zicht, dit betekent dat het tijd is om te kijken naar je zorgverzekering voor het komende jaar. Vooral als je gebruik maakt van fysiotherapie, of als je denkt in 2023 fysiotherapie nodig te hebben. Het is immers zo dat er ieder jaar weer een hoop verandert op het gebied van polissen. Inmiddels zijn de premies van alle verzekeraars bekend. Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

  • Martine Ruiter

Zit fysiotherapie in de basisverzekering?

In het basispakket van de zorgverzekering zit net als voorgaande jaren alleen een vergoeding voor fysiotherapie bij chronische aandoeningen. Hierbij wordt de behandeling door een fysiotherapeut vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 moet je dus zelf betalen, of vanuit een aanvullend pakket. Je komt daarnaast enkel in aanmerking voor deze vergoeding als je een chronische aandoening hebt die op de indicatielijst staat.

Vergoeding ongecontracteerde fysiotherapeut

Voor de basiszorgverzekering heb je meestal keuze tussen verschillende opties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gecontracteerde en ongecontracteerde zorgverleners. Sommige verzekeringen hebben namelijk contracten met bepaalde voorkeurs fysiotherapeuten waarbij je alleen bij die zorgverleners 100% vergoed krijgt. Bij ongecontracteerde zorgverleners ligt dit percentage lager. Het is dan ook altijd slim om te kijken of jouw voorkeurs therapeut een contract heeft met jouw zorgverzekering in 2023.

Ik heb met geen enkele zorgverzekering een contract afgesloten. Dit omdat ik geloof in een persoonlijke aanpak en werken zonder behandelindex. Ik stem graag samen met jou af hoelang een traject duurt in plaats van dat we vast zitten aan een vooraf vastgesteld aantal behandelingen voor een klacht.

De beste verzekeraar op het gebied van fysiotherapie?

Bij het kiezen van een verzekering zijn een paar dingen heel belangrijk. Je bent geneigd om alleen te kijken naar de basispremie, en hier één van de laagste uit te kiezen. Als je geen (aanvullende) zorg nodig hebt kun je hier inderdaad veel geld mee besparen.

De ervaring leert echter dat cliënten die regelmatig in onze praktijk komen op de lange termijn goedkoper uit zijn met een duurdere verzekering. Simpelweg om het feit dat de iets duurdere verzekeringen vaak meer vergoeden. Het kan dus zomaar zijn dat je met een duurdere verzekering goedkoper uit bent dan met een goedkope verzekering, omdat je in het laatste geval een groot deel zelf moet betalen doordat de verzekeraar maar een klein deel van de gemaakte kosten vergoed.

Mijn advies: kies een restitutiepolis

Voor welke verzekeraar je ook kiest, ik adviseer om altijd te gaan voor een restitutiepolis. Waarom? Bij een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Dit wil zeggen dat je vrij bent om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Hierbij maakt het niet uit of je zorgverzekeraar een contract heeft met deze zorgverlener. Je krijgt in vrijwel alle gevallen een volledige vergoeding.

De vrije zorgkeuze van een restitutiepolis is het grote verschil met die van een naturapolis. Met een natura verzekering krijg je namelijk enkel een vergoeding wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Ga je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan is de kans groot dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Bij een restitutiepolis is dit niet het geval. Daar staat wel tegenover dat een restitutiepolis doorgaans duurder is dan een naturapolis.

Restitutiepolis: voordelen en nadelen

Het grote voordeel van een restitutiepolis is de vrije zorgkeuze. Het feit dat je niet vast zit aan gecontracteerde zorgverleners. Daarnaast hoef je (in tegenstelling tot de combinatie- of naturapolis) nooit een gedeelte van de rekening zelf te betalen, alleen als het onnodig hoge kosten zijn. Het kan wel voorkomen dat je een bedrag moet voorschieten.

Kort samengevat:

+ Vrije keuze naar welke zorgverlener je gaat
+ Je keuze heeft geen invloed op de vergoeding van de basisverzekering
– De premie is meestal hoger dan die van een naturapolis
– Vaak moet je (bij ongecontracteerde zorg) een rekening eerst voorschieten voordat je de vergoeding krijgt.

Gecontracteerd ‘maximaal’ of marktconform tarief?

Wanneer je een aanvullende verzekering hebt met een naturapolis of budgetpolis, krijg je alleen vergoeding voor de zorg van zorgverleners waarmee jouw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je naar een andere fysiotherapeut, dan moet je zelf een deel van de kosten betalen. Vaak is dit een bepaald percentage van het tarief dat de verzekeraar met de wel gecontracteerde fysiotherapeuten heeft afgesproken. Dit bedrag kan behoorlijk verschillen per verzekeraar.

Met een restitutiepolis krijg je bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut in veel gevallen toch alles vergoed. Het kan echter ook zo zijn dat jouw verzekeraar maximaal het marktconforme tarief vergoedt. Dit is een prijs vastgesteld door de verzekeraars zelf. Zit jouw therapeut boven deze tarieven dan betekent dit dat het verschil in prijs voor jouw rekening is.

Fysiotherapie in het aanvullende pakket

Wanneer je denkt dat je aankomend jaar fysiotherapie nodig gaat hebben, is het slim om de afweging te maken of je er een aanvullend pakket bijneemt. De fysiotherapie vergoeding is afhankelijk van welk pakket je kiest. Zo heb je kleinere, goedkopere pakketten meestal al vanaf zes behandelingen, maar ook duurdere uitgebreide pakketten met twintig of meer. Hierbij is het slim om de afweging te maken of de extra maandelijkse kosten voor een uitgebreider pakket afwegen tegen de kosten voor je extra fysiotherapie behandelingen (en eventuele andere vergoedingen uit het aanvullende pakket waar je gebruik van wil maken).

Voor het komende jaar hebben verzekeraar ONVZ en DSW de beste papieren op het gebied van de vrije zorgkeuze, en de mate waarin dit vergoed wordt.

In dit overzicht zie je per zorgverzekeraar, en de daaronder vallende labels, welk percentage en/of maximumbedrag deze dan vergoedt. Hierbij gelden vaak verschillende percentages voor zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed, en zorg die onder de aanvullende verzekering valt. Helaas hebben nog niet alle verzekeraars de ongecontracteerde tarieven op hun website staan. Bij deze zorgverzekeraars staan in het overzicht de tarieven 2022 in blauw vermeld. Zodra de ontbrekende informatie beschikbaar is, vullen wij het overzicht aan.